Campanie TINERII FAPTELOR BUNE – Interviu Andrei Daniel Grigorie

Campanie TINERII FAPTELOR BUNE – Interviu Andrei Daniel Grigorie

Ce a reprezentat voluntariatul pentru tine?

        Pentru mine, voluntariatul a fost cea mai frumoasă perioadă din viață. Perioada în care m-am format, am evoluat, am învățat cum să fac față provocărilor, toate acestea în timp ce îmi dăruiam o parte din timp încercând să aduc fericirea pe chipul altor oameni. M-a învățat, încă de la o vârstă fragedă, faptul că trebuie să oferi înainte de a avea pretenția să primești, ajungând chiar să dăruiesc cu atât de multă dragoste încât ceea ce primeam la schimb a devenit, cu timpul, irelevant. Îmi era suficient doar să primesc un zâmbet de la copiii de la Secția de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență sau o mulțumire de la invitații străini veniți în cadrul stagiunii Europa Season a Filarmonicii „Oltenia” Craiova. Eram atât de fericit cu faptul că îmi dedicam timpul ajutându-i pe cei aflați în nevoie, încât ajunsesem să pun asta mai presus decât orice ieșire la cafea sau în club cu prietenii (și fiind licean la vremea aceea, tentațiile erau destul de mari).

        Voluntariatul m-a crescut. M-a învățat să fiu un om mai bun, mai pozitiv, să iubesc, să râd, să fiu responsabil dar, cel mai important, să mă bucur de lucrurile mici – pentru că, la final, acestea contează cel mai mult, nu?

 

Când ai început să faci voluntariat și cine este persoana care te-a motivat să te implici în activități de voluntariat?

        Prima activitate de voluntariat la care am luat parte a fost în urmă cu 4 ani, în 2015. Eram în clasa a IX-a și visam să fac o facultate în Marea Britanie. Auzind că diplomele de voluntariat „cântăresc” la dosarul pentru aplicare, am decis să mă înscriu și eu în astfel de activități. Așa am cunoscut echipa ACCES Oltenia, o echipă formată din oameni minunați, care mi-au transformat dorința egoistă de a obține o diplomă, în ambiția de a atinge un număr de 1036 de ore (dacă bine zic) de voluntariat într-un an pentru a candida la premiul Voluntarul anului la Gala Națională a Voluntarilor.

        Nu am fost motivat de nimeni să încep, însă am fost motivat să rămân de 4 suflete calde – Andreea Mihaela Niță, Andreea Buliga, Raluca Moruga și Traiana Diaconu – cărora le voi fi mereu recunoscător.

 

În prezent, care este ocupația ta?

        În prezent dețin două business-uri în domeniul publicității și, spre rușinea mea, timpul nu îmi permite să mă implic în activitățile de voluntariat la fel de mult precum o făceam înainte, însă încerc să mă folosesc de vizibilitatea pe care am căpătat-o pentru a crește gradul de conștientizare asupra unor probleme actuale (ex: protejarea mediului, donații pentru persoanele aflate în nevoie, etc.).

 

În ce mod te-a ajutat voluntariatul în dezvoltarea personală și alegerea carierei?

        Înainte să încep să fac voluntariat eram o persoană destul de introvertită. Nu îmi plăcea să cunosc persoane noi, ieșeam cu greu din acea zonă de confort și evitam să îmi asum responsabilități fără a avea un beneficiu. De asemenea, nu mă descurcam deloc la vorbit limba engleză. Știam partea de gramatică, însă speaking-ul a reprezentat mereu o problemă. Voluntariatul m-a ajutat treptat să trec peste toate aceste probleme, făcându-mă să realizez chiar faptul că sunt făcut pentru a lucra cu oamenii. M-a ajutat și să încep să vorbesc fluent limba engleză prin interacțiunile pe care le aveam în cadrul proiectelor internaționale. Per total, m-a ajutat într-o mare măsură să devin ceea ce sunt astăzi.

 

Care este cea mai importantă lecție care ai învațat-o în calitate de voluntar?

De-a lungul celor 3 ani în care m-am implicat activ în diverse proiecte am învățat multe lucuri, însă cred că cel mai important dintre ele a fost faptul că fericirea se obține din lucruri mărunte.

 

De ce ar trebui să se implice tinerii înactivități de voluntariat?

        Pentru că lumea are nevoie de oameni buni și însuși voluntariatul te face să devii un om mai bun. Pentru că sunt oameni pentru care puținul timp pe care ni-l dedicăm contează mult. Pentru că e ușor să faci bine. Pentru că orice lucru bun pe care îl facem ni se întoarce mai devreme sau mai târziu. Pentru că înveți lucruri. Evoluezi. Îți depășești limitele, te auto-cunoști, te responsabilizezi, te formezi. Și pentru că e frumos.

 

Poți descrie ACCES Oltenia într-un singur cuvânt?

        SPERANȚĂ

 

Distincții:

  • Premiul VOLUNTARUL ANULUI 2016, în cadrul Galei voluntarului doljean
  • Premiul VOLUNTARUL ANULUI 2015 în domeniul ARTĂ ȘI CULTURĂ, în cadrul Galei voluntarului doljean
  • Finalist la Secțiunea ARTĂ ȘI CULTURĂ, în cadrul Galei Naționale a Voluntarilor din anul 2016

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.